STAGE OKOLJE SPREMEMBE VSEBIN OPRAVITE NA PRODUKCIJSKEM OKOLJU!!
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Zbiranje organskih odpadkov z bio posodami in koši

naslovna-slika-zbiranje_organskih_odpadkov_s_posodo_Organko.jpg

Poskrbite za pravilno ločevanje in skrb za biološke odpadke. Ti lahko ob nepravilnem shranjevanju povzročijo neprijetne vonjave in pojav mrčesa. Biološke odpadke zbirajte ločeno, da boste dosegli manjšo količino na odlagališču; hkrati pa jih predelajte v kompost in preprečite onesnaževanje narave.

Poskrbite, da se biološki odpadki ne mešajo z drugimi in jih kompostirajte na vrtu ali odlagajte v rjave zabojnike


Zbiranje v rjavih zabojnikih

Glede na zakonska določila se biološki odpadki zbirajo v rjavih zabojnikih za odvoz - v primeru, da doma nimate urejenega kompostnika. 

V rjave zabojnike sodijo:

  • pokvarjeni prehrambeni izdelki,
  • odpadno vejevje, trava in listje,
  • stara zemlja rož, 
  • kavna usedlina, 
  • jajčne lupine,
  • zelenjavni in sadni odpadki. 

Posode in koši za biološke odpadke

Pred odlaganjem na kompostnik ali v rjavi zabojnik lahko biološke odpadke zbirate v PVC posodah

Prednosti zbiranja odpadkov v PVC posodah: 

  • poenostavlja ločevanje in odstranjevanje organskih kuhinjskih odpadkov iz gospodinjstva;
  • odpadki v posodi ne zgnijejo, ne smrdijo in ne privabljajo mušic;
  • zmanjšujejo izpust toplogrednih plinov;
  • po fermentaciji dobimo še fermentacijsko tekočino.

Nekatere posode vsebujejo Bokashi, ki je:

  • mešanica naravnih, koristnih in nepatogenih mikroorganizmov (mlečno kislinske bakterije, kvasovke, fotosintezni organizmi, aktinomiceti in encimi aktivnih gliv);
  • mikroorganizmi so del narave (efektivni mikroorganizmi živijo od naših odpadkov in jih spreminjajo v ponovno uporabne in za nas koristne snovi).

Delovanje

  • z uporabo Bokashija aktiviramo naraven proces fermentacijein ustvarimo osnovo za kompost prve kvalitete kar v domači kuhinji;
  • biološke kuhinjske odpadke spreminjajo v ponovno uporabne in za nas koristne;
  • prst, ki ji dodamo zgoraj opisano snov, lahko nudi optimalen nivo prirastka, zavira bolezni ter omogoča pridelek višje kakovosti.

Fermentacija

Proces fermetacije je postopek, s pomočjo katerega iz navadnih organskih odpadkov v 2-4 tednih nastane fermentiran odpadek. Iz tega odpadka dobimo fermentirano osnovo za pridelovanje komposta prve kvalitete. Pri fermentaciji se obdržijo vitamini, minerali in rudnine, ki se skrivajo v organskih odpadkih. Fermentacija onemogoča smrad, ki sicer pri gnitju nastaja. Vsake 2-3 dni pridobimo fermentacijsko tekočino, ki je razredčena v razmerju 1:200 bogato hranljivo gnojilo za naše rastline.


V bio posodo lahko odlagamo:

  • olupke sadja in zelenjave;
  • ostanke pripravljene hrane;
  • kuhano in surovo meso;
  • manjše kosti;
  • ribe;
  • sir jajca, kruh;
  • kavo in čajne vrečke;
  • ovenele rože.

V bio posodo ne smemo odlagati:

  • tekočin;
  • papirja;
  • plastike;
  • večjih kosti;
  • pepela;
  • živalskih iztrebkov.
Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi kartico MERKUR Zate, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica
Prazniki
Ne spreglejte

Seznam želja