(pri nakupu nad 3000 EUR)Izdelek je potrebno prevzeti osebno v trgovskem centruIzdelek omogoča le dostavo na dom Izdelki s starostno omejitvijo potrebujejo potrditev starosti ob zaključku naročila.
Vakumsko shranjevanje živil

Vakuumsko shranjevanje živilom podaljša svežino in obstojnost. Hrana ostane sveža in zdrava bistveno dlje kot pri shranjevanju v običajni embalaži. Kisik na živilih sproži kemijsko reakcijo, ki skrajša obstojnost živil, vpliva na njihov videz in kakovost.
Glavne prednosti vakuumskega shranjevanja živil so:
- Živila varujemo pred izgubovitaminov, mineralov in arome.
- Živila, ki vsebujejo veliko vlage, se ne izsušijo. Hrustljava živila ne postanejo razmočena in vlažna. Suha živila (kot na primer rjavi sladkor) ne postanejo trda, ker ne posrkajo vlage iz zraka. Ne prihaja do ožiga zaradi zamrznitve tj. žaltavosti, širjenja plesni ali bakterij, ker živila niso v direktnem stiku z mrzlim in suhim zrakom.
- Je higiensko in brez mešanja neprijetnih vonjav, material vrečk zagotavlja neprepustnost in preprečuje mešanje neprijetnih vonjav živil v hladilniku in zamrzovalniku.
Z vakuumskim shranjevanjem varčujemo:
- Ker so živila dlje časa obstojna, je manj nakupov in manj odpadkov zaradi pokvarljivosti živil.
- Varčuje z energijo, saj nekatera vakuumirana živila (npr. suhomesne dobrote) ni potrebno več shranjevati v zamrzovalniku.
- Varčuje s časom in denarjem, saj lahko kupimo večja pakiranja živil in jih vakuumsko shranimo v manjše kose (npr. sir, kruh).
Priporočamo za shranjevanje:
- suhomesnih izdelkov,
- svežega mesa in rib,
- sveže zelenjave in blanširane zelenjave za ozimnico,
- trdih sirov,
- testenin,
- suhega sadja,
- kruha in drugih živil.
Kliknite tukaj za ogled tabele shranjevanja živil glede na letni čas oziroma mesec.
Ali ste vedeli?
Poleg vakuumirnih aparatov na trgu obstajajo tudi cenejši aparati za varjenje, ki vrečko zavarijo in le nekoliko izsesajo zrak iz nje. Te vrečke so tanjše in niso neprepustne, zato se obstojnost in hranilna vrednost živila podaljša le zanemarljivo bolj kot pri čisto navadni vrečki. S tovrstnimi aparati se vrečk in folij za vakuumiranje ne da uporabljati, ker so predebele in premočne.
V spodnji tabeli si oglejte primerjavo kako dolgo lahko shranjujete živila, ki so pakirana v običajni embalaži in pa v vakuumski.

Vir: www.status.si