POSTOPEK:
Za vsaj 12 ur namočimo fižol, odlijemo vodo, speremo in ga v sveži vodi skuhamo z nekaj lovorovimi listi. Vode naj bo v posodi približno 5 centimetrov nad fižolom.
Kuha se približno 30-45 minut.
Namočimo tudi proseno kašo (za vsaj 8 ur), prelijemo jo na cedilo in dobro speremo pod tekočo vodo. Očistimo in narežemo čebulo in česen.
Na maščobi blago popražimo čebulo, dodamo česen, kumino in žličko rdeče paprike ter še malo popražimo, da zadiši.
Dodamo kislo zelje (lahko ga prej malo narežemo, da niso tako dolge rezine) in dobro premešamo.
Dodamo še proseno kašo in zalijemo z vodo, toliko da je voda približno 1-2 cm nad zeljem in dodamo 3 - 5 listov lovorja. Proso bo kar nekaj vode popilo, vendar ni dobro dodati preveč vode, da jota ne bo preredka – lažje je kasneje dodati vodo, če je potrebno. Vse skupaj kuhamo približno 20 min (da je proso kuhano).
Dodamo še kuhan fižol, z vodo vred (če želimo lahko fižol delno ali v celoti zblendamo ali zmečkamo). Joto še solimo (samo malo, ker je kislo zelje že slano), popramo in dodamo timijan.
Zima je čas, ko je dobro, da telo podpremo s toplo / grelno hrano, to pa so predvsem juhe in enolončnice. Začimbe poskrbijo, da nas ne napenja.
Kislo zelje je res odlično za zdravje celotnega organizma in ga je priporočljivo redno vključevati v prehrano.
NASVETI & NAMIGI
Kislo zelje je naša lokalna fermentirana super hrana in ne sme manjkati v zdravi prehrani. Vsebuje veliko vitaminov in mineralov, deluje tudi kot pro in prebiotik. Odlično je surovo in kuhano, vendar se s kuhanjem nekateri koristni učinki delno izgubijo.
Lahko dodamo tudi druge poljubne začimbe: šetraj, piment, majaron … Na enak način lahko pripravimo tudi kislo repo. Seveda lahko pripravimo tudi klasično različico s krompirjem (za 4 osebe dodamo dva srednje velika kuhana krompirja) ali pa proseno kašo zamenjamo z ajdovo.