Lorem ipsum, dolor sit amet consectetur adipisicing elit. Aperiam, molestias minima sequi quam tenetur veritatis eveniet accusamus quisquam dicta omnis animi officiis dolorem eius doloribus quae culpa porro asperiores. Repellat.
Koromač je odlična in pri nas kar malo spregledana zelenjava. Ima veliko zdravilnih lastnosti in ga lahko uporabljamo v obliki gomolja – kot zelenjavo, in v obliki semena – kot začimbo. Gomolj koromača je vsestransko uporaben (surov, kuhan, pečen) in vsebuje veliko vitaminov B kompleksa, C vitamin, pa tudi minerale, vlaknine, antioksidante…
SESTAVINE
Lečo namočimo čez noč, odlijemo vodo, speremo in skuhamo v sveži vodi z listom lovorja. Če imamo lečo že kuhano, uporabimo približno 1 skodelico (2,5 dl) kuhane leče. Jaz jo običajno namočim in skuham malo več in jo potem uporabim za različne jedi.
100 g leče (rjava ali zelena)
1 manjša čebula
3 stroki česna
1 večji koromač ali dva manjša
malo stebla zelene (lahko jo tudi izpustimo)
sol, poper,
½ čž kurkume,
½ čž kumina (orientalska kumina),
¼ čž mletih semen koromača,
½ čž gorčičnih semen,
½ čž semen koriandra
po želji na krožniku dodamo še: baziliko, origano…
Koromač operemo in mu previdno (da se nam ne zlomijo) odstranimo zunanje tri luske. Da jih lažje odluščimo, jih po dolgem zarežemo - prerežemo na pol, in polnimo polovičke.
Sredico koromača nastrgamo ali nasekljamo (če je zelo velik, lahko uporabimo samo polovico sredice). Narežemo tudi čebulo, česen in zeleno.
V ponvi prepražimo čebulo, ko rahlo porjavi, dodamo česen, ½ čž gorčičnih semen in ½ čž semen koriandra. Popražimo samo toliko da zadiši in dodamo koromač in stebelno zeleno. Malo prepražimo, da koromač ovene.
Dodamo sol, poper, ½ čž kurkume, ½ čž kumina, ¼ čž mletih semen koromača in odstavimo. Dodamo še kuhano lečo in vse skupaj dobro premešamo.
Polovičke lusk koromača razporedimo po pekaču in jih napolnimo z omako, ki smo jo pripravili. Po želji, jih lahko potresemo še s sirom. V pekač vlijemo 0,5 dl vode in damo za pol ure v pečico segreto na 180-200 stopinj.
NAMIGI IN NASVETI
Koromač je odlična in pri nas kar malo spregledana zelenjava. Koromač ima veliko zdravilnih lastnosti in ga lahko uporabljamo v obliki gomolja – kot zelenjavo, in v obliki semena – kot začimbo. Gomolj koromača je vsestransko uporaben (surov, kuhan, pečen) in vsebuje veliko vitaminov B kompleksa, C vitamin, pa tudi minerale, vlaknine, antioksidante…
Koromač je zelo blagodejen za naše črevesje, ugodno pa vpliva tudi na srce, imunski sistem, boleče menstruacije… Vsekakor je zelenjava, ki jo je dobro uvrstiti na jedilnik.
Na enak način lahko pripravimo polnjene bučke (polovičke izdolbemo z žlico – kar smo izdolbli dodamo k masi za polnjenje) ali polovičke paprik (v maso za polnjenje lahko dodamo papriko, korenček, bučko ali drugo zelenjavo po izbiri).
Namakanje je postopek s pomočjo katerega iz živil odstranimo fitinsko kislino, ki lahko zavira absorpcijo mineralov v črevesju. Zato je namakanje res zelo priporočljivo. Namakamo vsa živila, ki so seme – stročnice, žita in oreščke.
Bon 2022Izdelek lahko zaradi posebne dostave naročite samo z izdelki z enako oznako.Izdelek lahko zaradi posebne dostave naročite samo z izdelki z enako oznako.Brezplačna dostava ob nakupu v spletni trgovini (pri nakupu nad 3000 EUR)Izdelek je potrebno prevzeti osebno v trgovskem centruIzdelki s starostno omejitvijo potrebujejo potrditev starosti ob zaključku naročila.
V našem Spletnem centru Merkur vam želimo omogočiti varno ter najboljšo nakupovalno izkušnjo, vendar zato potrebujemo vaše soglasje.
S klikom na gumb "Dovolim vse" se strinjate, da vam z digitalnim sledenjem na podlagi vaših nakupovalnih navad prikazujemo najbolj relevantno ponudbo in izdelke tudi na družbenih omrežjih in preostalih straneh.
Brez skrbi, kadarkoli lahko spremenite politiko piškotkov in na ta način sami odločate o vaši zasebnosti.
Izbira piškotkov
Nujno potrebni piškotki
Omogočajo normalno delovanje Spletnega centra Merkur in nemoteno uporabniško izkušnjo. Z njihovo pomočjo vam zagotavljamo prikaz osnovnih funkcij kot so veljavnost uporabniškega računa, prikaz slik in opisov izdelkov, prikaz oglasnih pasic …Teh piškotkov ni možno upravljati in za njih ni potrebno pridobiti soglasja.
Analitični piškotki
Omogočajo merjenje obiskanosti Spletnega centra Merkur (obiskanost in statistike posameznih strani, analize gibanja in spletne prodaje...) ter zagotavljajo ustrezen nivo varnosti. Statistike obiskanosti posameznih spletnih strani nam služijo kot povratna informacija pri pripravi naših vsebin in oglaševalskih akcij ter nam nudijo možnost izboljšave uporabniške izkušnje. Analiza obiska naših spletnih strani temelji na obdelavi anonimiziranih podatkov.
DovolimNe dovolim
Oglaševalski piškotki
Omogočajo prikaz najbolj relevantne ponudbe in izdelkov na podlagi vaših iskanj ter obiska v Spletnem centru Merkur tudi na preostalih straneh in družbenih omrežjih. Z digitalnem sledenjem vam z uporabo različnih spletnih orodij tako lahko prikazujemo personalizirane oglase na podlagi vaših dejanskih zanimanj.