NASVET
Vso zelenjavo narežemo na tanke palčke, kot za pomfrit. Na večji pekač damo papir za peko zelenjavo razporedimo na pekač, da je v eni plasti, jo popršimo z maščobo v pršilki in potresemo z mešanico zelišč.
Druga možnost je, da na pekač damo narezano zelenjavo, jo pokapamo z maščobo in posujemo z zelišči. Potem zelenjavo dobro premešamo (najlažje je kar z rokami) – rdečo peso pripravimo posebej, da ne bo vsa zelenjava rdeča, in jo enakomerno razporedimo po pekaču.
Spečemo v pečici, ki smo jo prej ogreli na 200 stopinj, približno 30 min – odvisno od debeline rezin in pečice.
Zelenjavo solimo, ko je že pečena. Postrežemo kot samostojno jed, s skledo solate ali kot prilogo.
Če želimo speči večjo količino zelenjave, uporabimo dva pekača. Pomembno je, da je zelenjava samo v eni plasti, da se lepše in bolj enakomerno speče.
Zelenjavo lahko narežemo tudi na tanke krogce.
Dodamo lahko pastinak, sladki krompir, repo, črno redkev, gomolj koromača…
Nasvet:
Pečena gomoljna zelenjava ima drugačen okus kot kuhana in se jo res splača poskusiti. Predvsem gomoljna zelena ima pečena popolnoma drugačen okus in strukturo, kot kuhana.
Zelena je ena izmed redkih rastlin, ki vsebujejo sol, tako z večjo uporabo zelene zmanjšamo potrebo po uživanju soli.