Hrena ne kuhamo. Dodajamo ga v že pripravljene jedi ali ga pripravimo posebej. Nastrgamo ga tik pred uporabo, ker že v 15 minutah izgubi večino ostrine in s tem zdravilnih snovi. Lahko pa mu takoj dodamo kis ali limonin sok (ali kislo jabolko) in tako zadržimo nekaj ostrine.
Poskusite ga v različnih solatah, lahko ga dodamo v zelenjavne jedi (krompir, rdečo peso, ohrovt), lepo se poda v različne omake, namaze, sendviče in skuto. Tisti, ki gojite hren doma, lahko uporabite tudi mlade liste in jih dodate jedem. Tukaj so tri ideje kako ga uporabiti.
HREN Z JABOLKI
- 150 g jabolk
- 70 g sveže nastrganega hrena
- ½ - 1 žlica jabolčnega kisa
- 1 - 2 žlici hladno stisnjenega oljčnega olja
- ščep soli
Najprej nastrgamo jabolka, nato hren. Potem na hren takoj damo jabolka in vse skupaj premešamo, ter dodamo še druge sestavine. Tako v hrenu zadržimo čim več koristnih hlapnih snovi.
HRENOVO MASLO
- 100 g zmehčanega masla
- 30 – 50 g drobno nastrganega hrena
Hren se odlično ujame z drobnjakom, ki ga lahko dodamo v maslo – preprosto dodamo žlico narezanega svežega drobnjaka.
Vse sestavine preprosto zmešamo in damo v manjšo posodico.
Pokrito hranimo v hladilniku.
HREN Z JAJCI
- 3 kuhana jajca
- 70 - 100 g drobno nastrganega hrena
- 2 žlici bučnega olja
- 1 žlica jabolčnega kisa
- malo vode (0,5 dl)
- ščep soli
Jajca in hren nastrgamo (jajca lahko tudi sesekljamo z nožem) in damo v posodico. Dodamo bučno olje, kis, malo vode in sol, ter dobro premešamo. Vodo dodajamo po občutku – najprej malo in po potrebi še dodamo, da dobimo lepo kremasto strukturo.
Na vse te načine pripravljen hren je odlična priloga k pečenemu mesu, zelenjavnim polpetom, surovi, kuhani ali pečeni zelenjavi, lahko ga uporabimo za sendviče…